Stay Woke

Het verhaal achter Ogima

Kort gezegd staat Ogima voor ‘staying woke’. Het je er van bewust zijn dat we in een samenleving leven waarin we onze routines hebben en elke dag dingen moeten doen om te kunnen (over)leven. Wanneer je tussen de regels door leest zou je de indruk kunnen krijgen dat we eigenlijk niets meer zijn dan een moderne versie van slaven. Hierover zijn de meningen wel verdeeld omdat je natuurlijk wel de keus hebt om de dingen die je doet te doen. Maar als je er voor kiest om bijvoorbeeld niet te werken en hierdoor geen inkomsten te hebben kun je ook niet voldoen aan je eerste levensbehoeften. Maar naar mijn mening is dat je eigen vrijheid om daar voor te kiezen.

De betekenis achter het logo van Ogima is het beste uit te leggen door middel van plaatjes:

De horizontale balk boven aan staat voor de basis van je leven.
Denk hierbij aan je opvoeding en vroegere jaren op school. Je algemene ontwikkeling en de kennis die je in de eerste fases van je leven hebt opgedaan.

De kleinere blokjes onder deze balk staan voor je persoonlijke ontwikkelingspunten.
Hieronder kun je je vervolgopleiding en je huidige werk tellen, maar ook zowel de positieve als negatieve levenservaringen die je gemaakt hebben tot de persoon die je nu bent.
Het staat ook voor je vrienden en hobby’s, de dingen die je leuk vind om te doen om te ontspannen. Misschien spreek je wel meerdere talen of ga je graag op reis, ga je graag uit of heb je gezellige avonden met vrienden. Misschien ben je wel helemaal gek van computers en gamen of ben je creatief en ben je graag aan het knutselen, beeldhouwen of schilderen.

Als laatste heb je de verticale balk die zich verstopt als de letter i.
Deze staat voor de dingen waarvoor je echt gepassioneerd bent en sterk ontwikkeld hebt.
Dit kunnen, net als bij de kleine blokjes, je hobby of je werk zijn, maar ook de dingen waarin je je gespecialiseerd hebt als persoon of bijvoorbeeld je kinderen.
Wat dit voor jou is, kan alleen jij voor jezelf beoordelen. Ook kan het zijn dat je nog niet precies weet waar je echte passie ligt, maar uiteindelijk zal je daar achter komen, dat is een kwestie van tijd.

Dit brengt ons bij de betekenis achter het woord Ogima.

Tegenwoordig lijkt de wereld bezaaid met haat en geweld. Maar hiermee laat je zien dat je nog steeds gelooft in het verbeteren van de wereld, de ene vriendelijke daad na de ander. Alleen wanneer je in de spiegel kijkt, zie je het woord “Amigo”, het Spaanse woord voor vriend, omdat het begint met een vriend te zijn voor jezelf en voor anderen.